Справа про вклади Суркісів у ПриватБанку: суд не задовольнив апеляцію Кабміну на рішення про $250 мільйонів

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Справа про вклади Суркісів у ПриватБанку: суд не задовольнив апеляцію Кабміну на рішення про $250 мільйонів

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Київський апеляційний суд відмовився задовольнити позов Кабінету міністрів щодо стягнення $250 мільйонів з ПриватБанку на користь сімʼї Суркісів.

Відповідна постанова зʼявилася в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Апеляційний суд відкрив провадження за позовом Кабінету міністрів на рішення Печерського районного суду Києва 18 травня.

Однак суд відмовився задовольнити клопотання Міністерства юстиції, що діє від імені Кабміну, про зупинення дії постанови Печерського райсуду Києва, якою передбачалося стягнення $250 мільйонів на користь Суркісів. Рішення не ухвалили «через необґрунтованість» позову.

У чому справа?

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та відмінити процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якщо суд ухвалить рішення на користь Суркісів, банк повинен буде повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

Велика палата Верховного суду відклала розгляд касаційної скарги Національного банку за позовом сімʼї Суркісів.

15 квітня Апеляційний суд Києва залишив в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 млрд грн) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливе тільки у випадку, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.

  • Верховний суд подав скаргу до Вищої ради правосуддя через заяви генерального прокурора Ірини Венедиктової щодо справи про вклади сімʼї Суркісів у ПриватБанку.
  • Керівництво банку вважає вимогу про виплату $250 мільйонів незаконною і звернулося зі скаргою в поліцію, Печерський райсуд Києва та Міністерство юстиції.