Справа про вклади Суркісів у ПриватБанку: Верховний суд подав скаргу на висловлювання Венедіктової

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд подав скаргу до Вищої ради правосуддя через заяви генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо справи про вклади родини Суркісів у ПриватБанку.

Про це повідомляє пресслужба Верховного суду.

23 квітня Венедиктова записала звернення, в якому заявила, що винесене судом рішення у спорі матиме велике значення для формування єдиної практики при розгляді інших позовів, повʼязаних з націоналізацією ПриватБанку.

За її словами, у цій справі «забезпечення верховенства права і законності, інтерес держави й інтерес кожного громадянина збіглися». «Вони рівні за важливістю і складають той суспільний інтерес, який покликаний захищати прокурор», — додала генпрокурор.

На думку суддів, Венедіктова «фактично протиставила судову владу суспільству і в цілому державі». «З виступу виникає відчуття, що єдиним захисником суспільства і держави виступає прокурор, яка вже визначила, хто в цьому ділі правий, а хто — ні», — йдеться в заяві.

Крім того, судді скаржаться на мітинги під будівлею суду за участі вболівальників ФК «Динамо» (Київ) і активістів партії «Демократична сокира», а також поширення лідером партії Антоном Швецем дезінформації щодо перебігу справи.

У свою чергу Швець на сторінці в Facebook спростував тиск на суд. Він звернув увагу, що в списку підписантів скарги присутня частина суддів, на яких він не подавав заяв про можливе скоєння злочину. Крім того, він дорікнув Верховному суду у відсутності скарги на фанатів «Динамо», які намагалися закидати машини суддів яйцями.

У чому справа?

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, а за особливими домовленостями з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку.