ПриватБанк заявив, що виконавча служба незаконно вимагає заплатити Суркісам понад $250 млн

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ПриватБанк заявив, що виконавча служба незаконно вимагає заплатити Суркісам понад $250 млн

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

ПриватБанк заявляє, що отримав вимогу Державної виконавчої служби виплатити офшорним компаніям, пов’язаним з родиною Суркісів, понад $250 млн за справою про депозити, які перетворили на акції банку під час його націоналізації (так звана процедура bail-in). Керівництво банку вважає вимогу незаконною і звернулося зі скаргою до поліції, Печерського райсуду Києва та Міністерства юстиції.

Про це повідомляє пресслужба ПриватБанку.

У заяві вимоги називають незаконними через припинення справи про виплати компаніям родини Суркісів ще у 2016 році. Керівництво ПриватБанку також вважає підозрілим, що провадження щодо вимог відкрив Печерський відділ виконавчої служби, на дії якого компанія неодноразово скаржилася.

15 червня Велика палата Верховного суду продовжить розгляд справи за позовом родини Суркісів.

У чому справа?

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, а за особливими домовленостями з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, і скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку.