Степанов: Другий етап медреформи запускався на основі нереальних розрахунків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що другий етап медреформи, а саме реформа амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги, запускали на основі хибних розрахунків.

Про це він розповів в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

«Ми побачили, що розрахунки, на підставі яких запускалася реформа і визначалися тарифи, були проведені не просто поверхово, вони були проведені нереально», — сказав міністр.

Степанов заявив, що МОЗ провів аналіз реформи на основі інформації Національної служби здоровʼя і місцевих департаментів охорони здоровʼя.

«Ми почали запитувати й аналізувати інформацію від НСЗУ, через яку йде фінансування, аналізувати ситуацію в регіонах, паралельно запитувати інформацію у департаментів охорони здоровʼя в регіонах, спілкуватися безпосередньо з лікувальними установами, причому абсолютно різних спеціалізацій», — заявив Степанов.

  • 5 травня Степанов казав, що Міністерство охорони здоровʼя планує змінити медреформу — підвищити фінансування лікарень і зарплати медпрацівників.
  • Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розкритикувала спроби змінити медичну реформу і сказала, що це «боязкий крок у минуле».
  • Уже 15 травня Степанов заявив, що медичну реформу не будуть згортати, але принцип фінансування лікарень буде змінено, хоча він є основою реформи.
  • Голова Національної служби здоровʼя Оксана Мовчан розповіла, як проводилися розрахунки. За її словами, на другому етапі медреформи без роботи можуть залишитися 6—7 тисяч медичних працівників. При цьому президент і Степанов називали різні цифри — від 50 до 70 тисяч. Мовчан каже, що не розуміє, звідки президент і міністр взяли ці цифри.