Міністр Степанов запевняє, що медреформу не згортають. Буде пріоритетне фінансування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов запевняє, що медичну реформу не будуть згортати, але принцип фінансування лікарень буде змінено, хоча він є основою реформи.

Про це він розповів в інтервʼю «ВВС Україна».

За його словами, принцип «гроші йдуть за клієнтом» закладений в законі про медгарантії, але цього принципу ніхто не дотримується, що створює проблеми для фінансування лікарень. При цьому міністр заявив, що до субвенцій (фінансування лікарень з бюджету) МОЗ не буде повертатися, як це було в минулому році.

«Ті цифри, які ми побачили, змусили мене вносити корективи і рятувати медицину. Ми нікуди не повертаємося, залишаємо фінансування через НСЗУ [Національна служба здоровʼя України]. І не повертаємося до надання субвенцій. Буде впроваджено принцип, коли ми платимо за конкретну медичну послугу, але платимо ті кошти, як прописано в законодавстві. А там визначено, що держава гарантує, що ми отримаємо допомогу при інсульті, і не треба нічого докуповувати», — сказав Степанов.

Він додав, що в країні немає жодної лікарні, якій би вистачало грошей.

«НСЗУ три тижні не може надати дані, як вони розрахували ці тарифи [виплати лікарням]. Ми будемо вносити зміни в певні режими фінансування. Ми фінансуємо з НСЗУ і за договорами. У нас є пріоритетні тарифи — з екстреної медичної допомоги, інфаркти, інсульти. Як будемо робити в інших пакетах — це ми зараз розраховуємо», — сказав міністр.

На питання, чи втратять деякі лікарні та лікарі гроші за обслуговування більшої кількості хворих, Степанов чітку відповідь дати не зміг. «Я вам ще раз кажу, що ми не дамо зруйнувати українську медицину», — відповів він.

На питання, чи будуть однаково фінансуватися ефективні і неефективні лікарні, міністр також не відповів і сказав, що лікарні в цілому не підготували до реформи.

  • 5 травня Степанов заявили, що Міністерство охорони здоровʼя планує змінити медреформу підвищенням фінансування лікарень і зарплат медпрацівникам.
  • Колишня глава МОЗ Уляна Супрун розкритикувала спроби змінити медичну реформу і сказала, що це «боязкий крок у минуле».