«Боягузливий крок у минуле». Супрун розкритикувала зміни до медичної реформи

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розкритикувала спроби змінити медичну реформу. Відповідний допис вона зробила у Facebook.

«Називати «покращенням реформи» боягузливий крок у минуле — означає брехати та зневажати всіх українців, взокрема медиків, які заслуговують на гідну та справедливу винагороду за свою роботу», — заявила Супрун.

За її словами, не можна трансформувати систему охорони здоровʼя, коли влада прагне подобатися всім і дивиться на медиків як на електорат.

«Зеленський, Радуцький і Максим Степанов захищають виключно власні політичні інтереси та статус-кво давно діючих у регіонах медичних еліт і фармацевтичної мафії», — додала Супрун.

Що з медичною реформою?

1 квітня в Україні стартував найбільший етап медреформи, який мав повністю змінити підхід у фінансуванні українських лікарень. Зокрема, мав запрацювати новий механізм, коли лікарні отримують гроші за пролікованих там пацієнтів, а не за розміщені ліжко-місця.

Президент України Володимир Зеленський та очільник МОЗ розкритикували другий етап медреформи. За їхніми словами, 50 тисяч медпрацівників можуть лишитись без роботи через цей новий механізм, а 332 лікарні можуть закрити через дефіцит фінансування.

Голова парламентського комітету з питань здоровʼя Михайло Радуцький заявив, що медреформу будуть змінювати, аби зберегти фінансування та зарплати. Зокрема, МОЗ планує збільшити фінансування лікарень і зарплат медпрацівникам. Степанов запевнив, що медреформа у зміненому вигляді передбачатиме поліпшення якості та доступності медичних послуг.