Глава НСЗУ: На другому етапі реформи можуть звільнити 7 тис. медиків. Зеленський і Степанов називають майже вдесятеро більшу цифру

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Національної служби здоров’я Оксана Мовчан заявила, що на другому етапі медреформи без роботи можуть залишитися 6-7 тисяч медичних працівників. Раніше президент Володимир Зеленський заявляв про 50 тисяч медиків, а глава МОЗ Максим Степанов називав дані до 70 тисяч.

Мовчан каже, що не розуміє, звідки президент та міністр взяли ці цифри, «тільки ясно, що це похідна від якоїсь іншої цифри». Про це вона розповіла в інтерв’ю «Лівому берегу».

«Ми робили розрахунки за наступним алгоритмом. В середньому по країні в комунальному підприємстві частка зарплат становить близько 70%. І ми знаємо, що в середньому по країні є дефіцит в порівнянні з історичним бюджетом. Ми взяли цей дефіцит і помножили на коефіцієнт 0,7, і прийшли до цифри, скільки персоналу не буде покрито фінансуванням. Це 6 000 — 7 000 осіб медичного персоналу», — розповіла Мовчан.

За її словами, два роки тому ніхто не міг відповісти: «Скільки в країні медичних установ?» Ситуація каже вона, змінилася тільки зараз, коли запрацювала електронна система охорони здоровʼя.

«Було кілька реєстрів, але ні один з них не був достовірним. В одному було, наприклад, 1 000 медустанов, в другому — 2 000, а в третьому 2 500 […] Раніше МОЗ як розподіляв гроші? Ось є 24 області, і між ними гроші ділили за принципом, скільки там людей проживає. А далі кожен обласний департамент охорони здоровʼя їх якось розподіляв всередині області. Кому ці гроші підуть, на яку допомогу, в які лікарні — не було таких даних […] Якщо ми повертаємося до історичного бюджету — це знову розділити 72 млрд на 24 області. Це означає, що правил гри немає», — наголосила Мовчан.

  • 5 травня Степанов заявив, що Міністерство охорони здоровʼя планує змінити медреформу підвищенням фінансування лікарень і зарплат медпрацівникам.
  • Степанов запевняє, що реформу не будуть згортати, але принцип фінансування лікарень буде змінено, хоча він є основою реформи.
  • Колишня глава МОЗ Уляна Супрун розкритикувала спроби змінити медичну реформу і сказала, що це «боязкий крок у минуле».