Болгарські праворадикали влаштували марш проти карантину. Він закінчився сутичкою з поліцією

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Болгарські праворадикали влаштували марш проти карантину. Він закінчився сутичкою з поліцією

@boristemkov / Twitter

У столиці Болгарії близько двох тисяч прихильників праворадикальної партії «Відродження» протестували проти карантину, який уряд продовжив до 14 червня. Антиурядовий виступ закінчився сутичкою з поліцією.

Про це повідомляє Reuters.

Учасники протесту в Софії вимагали відставки уряду, який порівнювали з мафією через продовження антикоронавірусних заходів.

«Ми не думаємо, що маємо жити як раби, ми маємо жити нормальним життям. Наш терпець увірвався, і ми хочемо, щоб цей уряд пішов», — заявив очільник партії Костадін Костадінов.

Протест проходив мирно, але біля будівлі парламенту сталась сутичка з поліцією — прихильники партії намагалися прорватися крізь кордон. Кількох протестувальників затримали.

Це був перший публічний протест у Болгарії з березня, коли уряд запровадив надзвичайний стан. У країні закрили школи, ресторани, бари та змусили підприємства обмежити чи призупинити діяльність через пандемію коронавірусу.

Із кінця квітня в Болгарії карантин послабили, проте залишили в силі правила соціальної дистанції в публічних місцях. Кордони країни досі закриті.

Протестувальники звинувачували уряд прем’єр-міністра Бойка Борисова з правоцентристської партії ГЄРБ у поширенні плутаної інформації та некомпетентному вирішенні кризи, яку спричинив коронавірус.

Наразі в Болгарії зареєстровано понад 2 тисячі випадків зараження і 99 смертей від коронавірусу.

Праворадикальну партію «Відродження», чия суспільна підтримка тримається на рівні 1%, пов’язують із проросійськими симпатіями. Як зазначає EU Elections Bulgaria, її лідер Костадінов вимагає виходу з Євросоюзу й НАТО та зближення з Росією.

Торік партія використала у передвиборчій агітації фрагмент із серіалу «Слуга народу», в якому Володимир Зеленський розстрілює депутатів. Костадінов заявив, що це застереження журналістам, які працюють у медіа на кшталт «Радіо Свобода», заснованого Конгресом США. На його переконання, вони «працюють на знищення болгарської держави».