Шмигаль: Україна влітку перейде на адаптивну модель карантину. Громадський транспорт запустять тільки на третьому етапі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Шмигаль: Україна влітку перейде на адаптивну модель карантину. Громадський транспорт запустять тільки на третьому етапі

УНІАН

Карантин в Україні продовжать і після 22 травня, але з поступовим переходом до адаптивної моделі. Громадський транспорт планують відновити тільки на третьому етапі. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до уряду.

Він наголосив, що згодом планують пом’якшувати карантин, але при цьому передати більше повноважень органам місцевого самоврядування. Ця модель передбачатиме локалізацію захворювання.

«Тому робити локдаун у всій країні в червні або липні може бути вже недоцільно. До того часу ми повністю перейдемо до моделі адаптивного карантину», — наголосив Шмигаль.

Прем’єр наголосив, що громадський транспорт буде запущений тільки на третьому етапі виходу з карантину.

«Із третього етапу ми зможемо запроваджувати при певних правилах відновлення роботи приміського транспорту, потім міжміського транспорту, далі — метро. Відновлення сполучення зараз однозначно призведе до спалаху», — сказав Шмигаль.

Крім того, прем’єр наголосив, що поки не винайдуть ліки від коронавірусу, «ми будемо змушені заходити в карантин». Він показав графіки захворюваності в Україні та європейських країнах і зазначив, що Україна йде за сценарієм Польщі щодо помірного виходу з карантинних обмежень.

«Пропоную на цих питаннях не спекулювати політично, а чітко і відповідально підходити до дотримання карантину. Інших діючих механізмів у світі сьогодні немає. Поки не буде винайдено ліки, ми вимушені заходити і виходити в карантин за відповідними правилами», — наголосив Шмигаль.