Єврокомісія пропонує відкрити внутрішні кордони ЄС для порятунку туристичної галузі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Єврокомісія пропонує відкрити внутрішні кордони ЄС для порятунку туристичної галузі

Marcelo del Pozo / Getty Images

Європейська комісія планує відкриття внутрішніх кордонів для усіх країн блоку та відновлення авіасполучення, щойно пандемія коронавірусу піде на спад. Таким чином виконавчий орган ЄС збирається врятувати зруйновану карантином туристичну галузь напередодні літнього сезону.

Про це повідомляє Reuters.

Музеї, замки, пляжі, площі та інші публічні місця країн ЄС стоять порожні з березня. За оцінками Єврокомісії, через локдаун близько половини працівників туристичної сфери — понад 6 млн осіб — можуть залишитися без роботи. При цьому туристична галузь може принести блоку близько €150 млрд.

Єврокомісія пропонує відновити «необмежений вільний рух» між країнами блоку, який може бути припинений, щойно виникне друга хвиля інфекції.

Наразі невідомо, коли країни ЄС відкриють кордони для своїх сусідів, проте у пакеті пропозицій зазначено, що внутрішньоєвропейський туризм в короткостроковій перспективі буде переважати.

Єврокомісія також наполягає, щоб авіакомпанії зобов’язували пасажирів носити медичні маски, проте необхідності залишати середнє сидіння у салонах літаків вільним не буде.

У проєкті зазначається, що люди повинні мати можливість зупинятися в готелях та відвідувати пляжі, ресторани тощо. При цьому в разі погіршення епідемічної ситуації обмеження повернуть.

Наразі 17 з 26 держав ЄС встановили надзвичайний прикордонний контроль. З 15 травня лише три країни — Литва, Латвія та Естонія — відкриють кордони між собою. При цьому залежна від туризму Іспанія планує встановити двотижневий карантин для іноземців навіть попри поступовий рестарт економіки.