Єврокомісія: Використання додатків для відстеження контактів із зараженими має бути добровільним

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Єврокомісія: Використання додатків для відстеження контактів із зараженими має бути добровільним

Keith lankford / Flickr

Європейська комісія закликала уряди ЄС використовувати мобільні додатки для відстеження контактів із інфікованими коронавірусом лише на добровільній основі. Відповідний документ підготували в рамках відновлення туристичної галузі в країнах блоку після карантину, викликаного пандемією.

Про це повідомляє Reuters.

Країни ЄС розробляють відповідні додатки для смартфонів, сподіваючись, що технологія допоможе відкрити кордони і не спричинити при цьому другу хвилю пандемії.

Програми використовують для ідентифікації тих, хто контактував з людьми, зараженими коронавірусом за допомогою Bluetooth. Це спричинило занепокоєння щодо порушення конфіденційності та продовження нагляду за користувачами вже після подолання кризи.

Виконавчий орган ЄС у намаганні усунути ці побоювання зазначив, що доступ до транспортних послуг також не повинен бути пов’язаний з використанням таких додатків.

«Засоби відстеження та попередження контактів, наприклад, із застосуванням мобільних додатків, пасажири можуть використовувати на добровільній основі для виявлення та переривання шляхів інфекції та зменшення ризику подальшого інфікування, доки ризики інфікування зберігаються», — йдеться в документі Єврокомісії, що опинився у розпорядженні видання.

Також документ зазначає, що під час перетину кордонів необхідно забезпечити сумісність додатка і взаємне прийняття таких заходів з боку приїжджих і представників влади.

Побоювання щодо несумісності додатка зі смартфонами у ЄС з’явилися після того, як Франція звинуватила Apple у небажанні зробити свої телефони сумісними із додатком відстеження контактів StopCovid. Наразі Apple і Alphabet Inc. Google, чиї операційні системи охоплюють більшість смартфонів у світі, співпрацюють над створенням власного додатка.