ВООЗ: Через пандемію людство стикається з кризою психічного здоров’я

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ВООЗ: Через пандемію людство стикається з кризою психічного здоров’я

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Мільйони людей на тлі пандемії коронавірусу стикаються з кризою психічного здоров’я через соціальну ізоляцію, втрату доходів, смерть близьких та перспективи захворіти. З такою заявою виступили експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я, повідомляє Reuters.

За даними департаменту психічного здоров’я ВООЗ, уряди країн світу мають поставити проблему в центр уваги.

«Ізоляція, страх, невизначеність, економічна смута — все це викликає чи може викликати психологічне виснаження», — сказала голова департаменту Девора Кестель.

Найбільш вразливими до розладів верствами населення експерти вважають молодь, ізольовану від друзів та навчання, а також медпрацівників, які бачать тисячі інфікованих пацієнтів та їхню смерть.

Дослідження та опитування вже демонструють вплив коронавірусу на психічне здоров’я в глобальному масштабі — країни світу охоплюють тривожність і депресія на тлі домашнього насильства та відсутності своєчасної допомоги. Люди страждають як від наслідків фізичної ізоляції, так і від страху інфікування та смерті, втрати близьких.

Експерти додають, що мільйони людей з одного боку стикаються з економічними складнощами та втратою роботи і житла, а з іншого — з дезінформацією і чутками про пандемію, що загалом призводить до посилення тривожності і відчуття безвихідності.

  • ВООЗ досліджує перспективні методи протидії коронавірусу, які полегшують перебіг хвороби та скорочують її тривалість, але ефективних ліків ще не має.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш заявив, що на тлі пандемії коронавірусу зросло «цунамі ненависті», що призводить до поширення ксенофобії, спекуляцій та пошуку цапів-відбувайлів.
  • За даними Міжнародної організації праці, жителі усього світу через коронавірус втратили близько $3,4 трильйона.
  • Американські дослідники дійшли висновку, що пандемія коронавірусу, ймовірно, може тривати два роки й не буде повністю контрольована доти, доки дві третини населення Землі не отримають імунітет.
  • За даними науковців, пандемія коронавірусу є прямим наслідком діяльності глобалізованої економіки та нещадного використання природних ресурсів, і не виключено, що надалі людство стикнеться зі спалахами нових вбивчих інфекцій.
  • Міжнародний комітет порятунку заявив, що без допомоги країнам, що перебувають у вразливому становищі, кількість хворих на коронавірус може сягнути одного мільярда.
  • Експерти ООН попереджають про можливість масштабного голоду у більш ніж 30 країнах світу на тлі пандемії.