«Це провокує цунамі ненависті». Генсек ООН різко засудив спекуляції щодо коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Це провокує цунамі ненависті». Генсек ООН різко засудив спекуляції щодо коронавірусу

Kuhlmann / Wikipedia

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш заявив, що на тлі пандемії коронавірусу зросло «цунамі ненависті», що призводить до поширення ксенофобії, спекуляцій та пошуку цапів-відбувайлів, і закликав до глобальних зусиль для припинення ворожнечі.

Про це повідомляє The Guardian.

На переконання генсека ООН, виступи проти іноземців через коронавірус призвели до антисемітської конспірології та ісламофобії. Його коментар надійшов слідом за інформацією про готовністю Китаю співпрацювати з ВООЗ, щоб встановити джерела пандемії, і заявами Дональда Трампа про походження вірусу з лабораторії в Ухані.

Гутерреш зазначив, що жертвами ненависті стали не лише мігранти та біженці, яких розглядають як джерело інфекції і при цьому не допускають до медичних закладів, але й люди похилого віку, про яких говорять, ніби їх лікування надто витратне.

«А журналістів, інформаторів, медичних, гуманітарних працівників і правозахисників цькують лише за те, що вони виконують свою роботу», — сказав він.

Генсек ООН закликав політичних і духовних лідерів світу проявити солідарність з усіма людьми та приборкати расизм, ненависть до жінок тощо, у той час як екстремісти шукають увагу серед зневірених людей.

  • Президент США Дональд Трамп заявив, що має докази, ніби коронавірус виник у лабораторії в Ухані, хоча розвідка США наголосила, що він не є штучним чи генетично модифікованим.
  • Розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади і Великої Британії звинувачують Китай у тому, що він приховував інформацію про коронавірус, а лікарів змушував мовчати або «зникати».
  • За даними доповіді Міністерства внутрішньої безпеки США, влада Китаю приховувала дані про кількість хворих на коронавірус і про його заразність, щоб встигнути створити запас ліків, необхідних для реагування на нього.
  • Китай готується до загострення відносин зі світом і навіть до збройного зіткнення зі США через коронавірус.