Річний звіт НБУ: До коронавірусу економіка була на підйомі, знизилась інфляція, зросли резерви

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Річний звіт НБУ: До коронавірусу економіка була на підйомі, знизилась інфляція, зросли резерви

National Bank Of Ukraine / Flickr

Нацбанк опублікував звіт за 2019 рік, згідно з яким Україна зустріла пандемію коронавірусу з оздоровленою економікою, зміцненою банківською сферою, максимальним зростанням валютних резервів і мінімальним рівнем інфляції за останні роки.

Відповідний документ викладений на сайті НБУ.

За 2019 рік ВВП зріс до 3,2%, прибутки банків збільшились у 2,7 разу, а валютні резерви — на 21,6% і склали $25,3 млрд. Інфляція склала найнижчий за останні 6 років показник — 4,1%, завдяки поєднанню монетарної та фіскальної політик НБУ та уряду.

«Українська економіка та фінансовий сектор завершили 2019 рік здоровими та міцними. І це особливо важливо сьогодні, коли Україна, як і решта світу, опинилася на межі кризи через пандемію коронавірусної інфекції. Ми увійшли у цей період зі зростанням економіки та найнижчою за шість років інфляцією», — зазначив голова НБУ Яків Смолій.

За даними звіту, гривневі кошти бізнесу в банках зросли на 18,5%, а валютні — на 48%. Громадські вклади збільшились на 17,5% і 15,4% відповідно.

Споживчі кредити зросли на 31%, кредити на нерухомість — на 13,4%. При цьому гривневі кредити бізнесу скоротилися на 6,2%.

Загальна частка безготівкових розрахунків сягнула понад 50% від усіх операцій з банківськими картками, а загальний рівень готівки в економіці зменшився до 9,7%.