Fitch погіршило прогноз кредитного рейтингу України. Економіка впаде на 6,5%

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило кредитний рейтинг України на рівні «B», погіршивши прогноз по ньому з «позитивного» до «стабільного».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Прогноз був переглянутий через негативний вплив пандемії на зростання економіки і бюджету країни. Fitch прогнозує, що економіка в 2020 році впаде на 6,5% проти зростання на 3,2% в минулому році. Обсяги грошових переказів українських трудових мігрантів знизяться на 7,8% порівняно з 2019 роком.

Зростання економіки України прогнозується в 2021 році на рівні 3,5%.

Що показує кредитний рейтинг країни?

Суверенні кредитні рейтинги від трьох провідних світових агентств — Moodyʼs, S&P та Fitch — допомагають кредиторам орієнтуватися в пропозиціях на ринках боргових інструментів. У рейтингу враховується фінансова історія і низка економічних показників. Він показує, наскільки кредитор може розраховувати на повернення своїх коштів.

  • Міністерство економіки оприлюднило консенсус-прогноз на 2020—2021 рік про стан української економіки на період пандемії і після неї. За прогнозами, в 2020 році падіння ВВП України становитиме 4,2%, замість зростання на 3,2%, як очікували у жовтні 2019 року. Інфляція прискориться з 6,3% до 7% (у розрахунку грудень до грудня).
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує спад ВВП України в поточному році на 7,7%. МВФ прогнозує, що зростання ВВП України в 2021 році складе 3,6%. Крім того, згідно зі звітом, зростання цін в Україні за підсумками цього року складе 4,5%, а в наступному — 7,2%.