НБУ: Через карантин настрої бізнесу рекордно погіршилися

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
НБУ: Через карантин настрої бізнесу рекордно погіршилися

National Bank Of Ukraine / Flickr

Настрої бізнесу стрімко погіршуються на тлі карантину — Індекс очікувань ділової активності у квітні рекордного знизився і становив 29,9 проти 45,8 у березні. Найгірші показники — у сфері послуг.

Про це повідомляє Національний банк України.

За даними опитування, яке проходило 6—24 квітня, зниження ІОДА відбулось через суттєве погіршення очікувань підприємств усіх напрямків. Респонденти опитування очікують на масові скорочення, найбільші — у сфері будівництва. Загалом НБУ опитало 183 підприємства.

Найменш невдоволені перспективами торгові підприємства. Вони прогнозують, що обсяги товарообороту і закупівлі будуть меншими, але не очікують зниження цін на товари.

Ділові настрої в промисловості песимістичні. Найгірші оцінки у промислових підприємств щодо обсягів виробництва та замовлень, зокрема на експорт. Також очікується серйозне скорочення працівників. При цьому підприємства розраховують, що зможуть продати залишки готової продукції.

У будівництві очікування ще гірші — підприємства прогнозують зниження обсягів виробництва та закупівель сировини, матеріалів і послуг підрядників.

Найнижчі очікування — у підприємств зі сфери послуг. Бізнесмени вважають, що обсяг послуг і нові замовлення зменшаться, ціни не зростатимуть. Прогнозують скорочення персоналу.