Мер Черкас розповів про «погрози з Офісу президента» та чому послабили карантин попри рішення уряду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Мер Черкас Анатолій Бондаренко повідомив, чи працює з 1 травня послаблення карантину та чому він вважає, що повідомлення з погрозами йому надсилав саме заступник керівника Офісу президента Сергій Трофімов. Про це мер розповів в інтерв’ю «Українській правді».

Він пояснив, чому ухвалили рішення про послаблення карантину без координації з урядом: «Давайте я скажу так: а яка ж у нас координація з Кабміном в обласних центрах? Крім селектора та крім того, що «ми сказали робити так» — це все одно, що сказати «денег нет, но вы держитесь», ви все робіть, усе купуйте, а ми будемо вами керувати […] Наш бюджет недоотримав 100 млн гривень за попередній місяць. Для міста це надзвичайно великі кошти. Не знаю, як ми будемо платити аванси близько 15 травня».

Він каже, що коли ухвалювали рішення про послаблення карантину, було зрозуміло, що підприємці одразу не зможуть розпочати працювати, а тільки через чотири-п’ять днів.

При цьому Бондаренко наголошує, що Черкаси були одним із перших міст, де запровадили «найжорсткіший» карантин та останніми запустили громадський транспорт. Але зараз його і містян турбує соціальна несправедливість та вибіркове застосування карантинних заходів.

Він розповів, що на початку карантину міська влада з поліцією закривали в місті будівельний гіпермаркет «Епіцентр», проте через день він знову відкрився.

«Ми закрили його разом з поліцією […] Але він відкрився, і в нас шалені там черги. А поряд з цим «Епіцентром» є невеликі будівельні магазинчики. Так я не можу пояснити власникам цих магазинчиків, чому вони не працюють», — каже мер.

Бондаренко впевнений, що повідомлення із погрозами йому надсилав заступник керівника ОП Трофімов. «Я скажу так: зранку цей номер зник. Коли ця переписка відбувалася, я виходив якраз в ефір на одному з телеканалів, тому зі мною була пресслужба, заступник голови обласної ради був у кабінеті. Це все ми бачили», — розповів мер.

За його словами, після того як історія з листування стала публічною, «наші спільні знайомі зателефонували мені зранку і сказали: «Там істерика в Офісі президента». Він також порадив особисто запитати у Трофімова, чи знайомий той із мером Черкас.

«Ми з ним добре знайомі, у нас є багато спільних знайомих. Я скажу так: зрозуміло, що це був він. Про пранкерів цікава історія — напевно, думали-думали, сиділи цілу ніч і придумали».

Також в інтерв’ю Бондаренко заявив, що між міськими головами ходять розмови про створення партії мерів. При цьому каже, що з ним із приводу створення партії ніхто не спілкувався.

«Я відверто скажу, що чув про створення партії мерів. Між мерами такі розмови ходять […] Я не знаю, хто цим займається», — додав мер.

Бондаренко обурений, що президент Володимир Зеленський не реагує на дії своїх соратників, зокрема нардепа від «Слуги народу» Миколи Тищенка.

«Ті речі, на які повинен реагувати президент, зокрема щодо своїх соратників, починаючи від Миколи Тищенка, який просто перекреслив, просто плюнув в обличчя малих підприємців — і немає ніякої реакції від президента… Такого не може бути. Я хотів би, щоб він реагував. А потім будемо відповідати і ми», — сказав мер Черкас.

  • Міська рада Черкас із 1 травня послабила карантин. Рішення ухвалили у звʼязку з численними зверненнями підприємців, які зазнають величезних збитків. Відчиняться парки та літні майданчики ресторанів, салони краси, майстерні.
  • Пізніше стосовно мера міста порушили кримінальну справу, а міністр МВС Арсен Аваков заявив, що Бондаренко «загрався».
  • Президент Володимир Зеленський попередив Бондаренка та очільників українських міст про відповідальність за дострокове послаблення карантину, передавши «полумʼяний привіт» від МВС та СБУ.