У Великій Британії почалися найбільші у світі дослідження ліків від COVID-19

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Великій Британії почалися найбільші у світі дослідження ліків від COVID-19

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Великій Британії почалися найбільші у світі дослідження ефективності ліків від коронавірусу.

Про це пише The Guardian.

Дослідження отримало назву «Відновлення». Ним керує професор Оксфордського університету Пітер Хорбі. У проєкті беруть участь понад 5 тисяч пацієнтів у 165 лікарнях по всій країні. Між пацієнтами випадковим чином розподілятимуть один з препаратів або плацебо. Кожен з препаратів досліджують на групі з 500-900 пацієнтів.

Медики досліджують протималярійний препарат гідроксихлорохін і антибіотик азитроміцин, а також комбінацію двох антиретровірусних препаратів, що використовуються при лікуванні ВІЛ — лопінавіру і ритонавіру. Крім того, у дослідження планують включити імуномодулятор, який використовують при ревматоїдному артриті, наприклад, тоцилізумаб.

Також фахівці обговорюють можливість досліджень ефективності плазми, отриманої з крові людей, які вилікувалися від COVID-19 і виробляють антитіла до вірусу.

Водночас, професор Хорбі сумнівається, що його група знайде «чудодійний засіб». При цьому, він зазначив, що вчені хочуть виявити препарати, які дійсно допомагають при COVID-19, а потім дослідити їх комбінації, які можуть виявитися справді ефективними.