«Пишаюся, що можу допомогти». Американка Халлер, на якій випробовують вакцину від коронавірусу, описала свій досвід

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

44-річна американка Дженніфер Халлер стала першою людиною у США, на якій проводять випробування експериментальної вакцини від коронавірусу. Вона розповіла в інтервʼю The Telegraph, що процедура була схожа на щеплення від грипу.

За словами Халлер, їй зробили інʼєкцію в ліве плече, процедура тривала кілька секунд. У перший день після процедури у неї була підвищена температура, на другий сильно боліла рука, а потім стан здоровʼя нормалізувався.

Експериментальну вакцину розробили в Національному інституті алергії та інфекційних захворювань в Сіетлі, вона отримала назву mRNA-1273. Спочатку інʼєкцію протестували на тваринах і після цього вперше почали випробування на людях.

Всього в випробуваннях, окрім Халлер, беруть участь, ще 44 добровольці. Кожному з них введуть по дві інʼєкції однієї й тієї ж дози з інтервалом у 28 днів. При цьому дози будуть відрізнятися за своїм обсягом (25, 100 і 150 мкг).

За станом добровольців після інʼєкцій стежитимуть аж до весни 2021 року.

Халлер пригадує, що вирішила долучитися до випробувань вакцини ще задовго до оголошеного науковцями пошуку.

«Ми почувалися такими безпорадними. Я нічого не могла вдіяти, щоб зупинити цю глобальну пандемію. Потім я побачила, що зʼявилася ця можливість і подумала: ну, можливо я зможу дещо зробити, щоб зробити свій внесок».