Колишній глава Nissan Карлос Гон втік з Японії, де його чекав суд за фінансові махінації

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Колишній директор компанії Renault-Nissan Карлос Гон, який очікує суду за звинуваченням у фінансових порушеннях, покинув Японію і прибув до Лівану, щоб «уникнути несправедливості».

Про це Гон заявив у вівторок вранці, передає The Guardian.

Колишній директор Nissan заявив, що «більше не буде заручником фальсифікованої системи правосуддя Японії».

«Я не тікав від правосуддя — я уникнув несправедливості та політичного переслідування», — сказав Він, додавши, що він може «нарешті вільно спілкуватися із засобами масової інформації та з нетерпінням чекає початку наступного тижня».

Точно невідомо, як Гон, який перебував під заставою і якому було заборонено залишати Японію, покинув країну. У вівторок один з японських адвокатів Гона заявив журналістам, що його юридична команда досі зберігає всі три його паспорта і що він не міг використати жоден із них, щоб втекти з Японії. Колишній керівник Nissan має французьке і ліванське громадянство, він народився у Бразилії.

Голова групи захисників Гона Дзюнʼїтіро Хіронакі сказав, що він не розмовляв зі своїм підзахисним з минулого тижня і що його здивувало прибуття його клієнта в Ліван.

Як повідомила ліванська газета Al Joumhouria, Гон прибув у Бейрут з Туреччини приватним літаком.

  • У листопаді минулого року в Японії заарештували президента Renault-Nissan Карлоса Гона за те, що він нібито занижував свої доходи у звітах для Токійської фондової біржі, а також використовував активи компанії в особистих цілях. У разі визнання його провини за всіма пунктами звинувачення йому загрожує до 10 років позбавлення волі.
  • 64-річний Карлос Гон заявив в японському суді, що не причетний до фінансових злочинів, в яких його звинувачують. Гон вважається однією з провідних фігур в автомобільній промисловості, він вивів Nissan з важкої кризи і врятував компанію від банкрутства. Він приєднався до Nissan у 1999 році, після того як Renault придбала контрольний пакет акцій, і став генеральним директором компанії у 2001 році. За рік — з березня 2011 по березень 2012 року — Гон заробив $12,5 млн і став найбільш високооплачуваним топменеджером в Японії.
  • 5 березня суд Японії звільнив під заставу в один мільярд єн Карлоса Гона. На початку квітня прокуратура Токіо знову заарештувала Гона. Його підозрюють у нецільовому використанні грошей Nissan для особистих потреб.