Екс-главу Nissan та Renault Гона відпускають під заставу в $9 млн після понад 100 днів арешту

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Екс-главу Nissan та Renault Гона відпускають під заставу в $9 млн після понад 100 днів арешту

World Economic Forum / Flickr

В Японії суд вирішив звільнити під заставу в один мільярд єн (майже $9 млн) колишнього главу міжнародного автомобільного концерну Renault — Nissan — Mitsubishi Карлоса Гона, заарештованого в листопаді минулого за ймовірні фінансові злочини.

Він вийде з Токійського центру увʼязнення, де перебуває під вартою протягом 107 днів, коли знайде гроші для оплати застави, повідомляє Reuters.

За умовами звільнення, за підприємцем вестиметься відеоспостереження. Камеру встановлять біля входу в його будинок.

Також французькі адвокати Гона 4 березня повідомили, що вони поскаржилися в ООН на те, що права їхнього підзахисного були порушені під час утримання під вартою в Японії. Агентство відзначає, що Гон зіштовхнувся з системою кримінального правосуддя в країні, де виправдовують лише трьох із кожних ста обвинувачених, які визнають себе невинними. До того ж в Японії немає механізму визнання провини, який дозволив би Гону погодитися на менше звинувачення за більш легке покарання.

  • Карлос Гон вважається однією з провідних фігур в автомобільній промисловості, він вивів Nissan з важкої кризи і врятував компанію від банкрутства. Він приєднався до Nissan у 1999 році, після того як Renault придбала контрольний пакет акцій, і став його генеральним директором в 2001 році. За рік — з березня 2011 по березень 2012 року — Гон заробив $12,5 млн і став найбільш високооплачуваним топ-менеджером в Японії.
  • В Японії Карлоса Гона заарештували 19 листопада 2018 року за те, що він занижував свої доходи у звітах для Токійської фондової біржі, а також використовував активи компанії в особистих цілях. У разі визнання його провини за всіма пунктами звинувачення йому загрожує до 10 років позбавлення волі.
  • 64-річний Карлос Гон заявив в японському суді, що не причетний до фінансових злочинів, в яких його звинувачують.