Заступник генпрокурора: Україна і Росія частково співпрацюють з екстрадиції, але видають тільки злочинців

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна і Росія частково співпрацюють у питанні екстрадиції правопорушників, але видають одна одній тільки злочинців і не надають двосторонню правову допомогу.

Про це в інтервʼю theБабелю розповів перший заступник генпрокурора Віталій Касько.

«Це питання порушувалось у 2014 році. Тоді ми зупинили екстрадиційні процедури й перестали надавати правову допомогу Росії, бо де-факто ми у стані війни. Проте Росія перша почала видавати в Україну правопорушників, а ми вирішили видавати частково [...]. У Росії українських розшукуваних завжди затримували більше, ніж в Україні російських. Уявіть, що в Росії когось підозрюють у вбивстві або зґвалтуванні. Ця людина виїжджає в Україну, а ми відмовляємося її видавати. Чого ми добиваємося? Людина залишається тут, і поступово Україна стає прихистком для злочинців», — пояснив він.

Касько додав, що Україна вирішила співпрацювати, коли йдеться про загальнокримінальну, економічну або насильницьку злочинність. Якщо питання політичне — Росії відмовляють у екстрадиції. «І де-факто так воно з 2014 року і працювало», — сказав прокурор.

На питання про екстрадицію інгуша Тимура Тумгоєва — добровольця, який воював на боці України на Донбасі та минулого року був виданий Росії, Касько заявив, що не був тоді співробітником Генпрокуратури, і ситуація була неприйнятною. За його словами, такі випадки надалі не повторюватимуться.