Президент однієї з найбільших авіакомпаній світу Тімоті Кларк визнав кліматичну кризу і готовий з нею боротися

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Президент Emirates, однієї з найбільших авіакомпаній в світі, Тімоті Кларк визнав небезпеку глобальних змін клімату. Про це пише BBC.

«Сувора реальність змін клімату — це з нами. Я повірив у кліматичні зміни. Треба сказати, що мені знадобилося багато часу», — зазначив він. «І ми [в авіаційній промисловості] не робимо собі ніяких послуг, викидаючи в повітря мільярди тонн вуглецю. З цим потрібно щось робити», — сказав він BBC.

Також Кларк висловив своє захоплення екоактивістами: «Мені дуже подобається «Повстання проти вимирання» і Грета Тунберг за те, що вони звернули реальну увагу на проблему».

За його словами, активісти зробили більше для висвітлення проблем, ніж будь-який урядовий чи галузевий орган.

Тім Кларк, якому цього місяця виповниться 70, провів половину свого трудового життя, допомагаючи започаткувати в Дубаї авіакомпанію Emirates, яка сьогодні перевозить 150 тисяч людей на день.

«Emirates спалює по 100 мільйонів барелів нафти щороку. Тому пошук життєздатної альтернативи викопним паливам не скоро відбудеться», — впевнений директор компанії.

Тим не менш, за словами Кларка, позитивні зміни у сфері авіаперевезень задля збереження довкілля вже відбуваються. Так, сьогодні авіамотори на 50% ефективніші, ніж 30 років тому. Використання більш легких матеріалів у виробництві корпусів літаків дозволяє використовувати менше палива.

Також, за його словами, авіакомпанії позбавляються використання пластику там, де це можливо, хоча це доволі складний процес.

Кларк вважає, що допомогти може удосконалення урядами використання повітряного простору. «Літаки не літають по прямій лінії. Навіть в Європі нам доводиться робити занадто багато обльотів», — сказав він.

Разом з тим Кларк розуміє, що більшість екоактивістів не будуть повністю щасливі, поки літаки не перестануть літати взагалі. Але це, на думку президента авіакомпанії, непрактично, і такого не станеться ніколи.