Світ під загрозою кліматичної кризи через викиди метану з вугільних шахт

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Викиди метану з вугільних шахт можуть спричинити глобальну кліматичну кризу з тією ж швидкістю, що й судноплавна та авіаційна галузі разом узяті.

Про це пише The Guardian.

Згідно з новими дослідженнями, вугільні шахти безперешкодно викидають в атмосферу мільйони тонн метану.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підрахувало, що кількість метану, який потрапляє в атмосферу з нових і закритих вугільних шахт, минулого року могла сягнути майже 40 млн тонн.

Потужний парниковий газ викликає серйозне занепокоєння у вчених-кліматологів, оскільки він має набагато сильніший вплив на глобальні температури, ніж вуглекислий газ.

За оцінками МЕА, одна тонна метану — це кліматичний еквівалент 30 тонн вуглекислого газу.

МЕА оприлюднило ці шокуючі результати досліджень в тому ж самому звіті, де йдеться, що викиди вуглецю від світової енергетичної галузі у 2018 році досягли нового рекорду, попри бум відновлюваної енергетики останніх років.

Експерт аналітичного центру Sandbag Дейв Джонс заявив, що звіт доводить, що глобальна вугільна промисловість «є навіть більш забруднюючою, ніж ми думали», і її слід більш жорстко врегулювати.

Найбільшим джерелом викидів з вугільних шахт є Китай — там розташована величезна кількість вугільних шахт, багато з них сягають глибини понад 100 м. Росія, США, Індія та Австралія теж входять до числа найбільших світових виробників метану.