«Досить нагород!» Грета Тунберг відмовилася від екологічної премії Північної ради

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Шведська екоактивістка Грета Тунберг відмовилася від премії Північної ради за охорону навколишнього середовища. Відповідну заяву Тунберг опублікувала у своєму Instagram.

Вона написала, що не візьме премію Північної ради, а також її грошову частину в $52 тис. на знак протесту проти бездіяльності країн щодо охорони природи. «Зараз я подорожую Каліфорнією і тому не можу бути присутня на врученні, але хочу подякувати Північній раді за цю нагороду. Це величезна честь для мене. Але кліматичний рух більше не потребує нагород. Усе, що нам потрібно, — щоб наші політики і люди при владі почали прислухатися до сучасної науки», — пише Тунберг.

За її словами, скандинавські країни багато говорять про рішення кліматичних і екологічних проблем, але мало роблять. « За даними WWF і глобальної мережі Footprint, Швеція живе так, наче в нас близько 4 планет. І приблизно те ж саме стосується всього скандинавського регіону. У Норвегії уряд нещодавно видав рекордну кількість дозволів на пошук нових родовищ нафти та газу. На нещодавно відкритому родовищі нафти і природного газу «Йохан Свердруп» планується видобувати ресурси протягом 50 років, глобальні викиди CO2 від такого видобутку становитимуть 1,3 т», — йдеться в заяві Тунберг.

  • 4 жовтня 16-річна екоактивистка Грета Тунберг стала лауреатом Міжнародної дитячої премії миру. Цього року експертний комітет розглянув 137 заявок із 56 країн і вирішив нагородити дівчину за «вплив на майбутнє багатьох дітей». Урочиста 15-та церемонія нагородження відбудеться в Гаазі 20 листопада — у Всесвітній день дітей.
  • 26 вересня Володимир Путін заявив, що «не поділяє загального захоплення» шведської активісткою. «Ніхто Греті не пояснив, що сучасний світ складний і різноманітний», — сказав Путін, висловивши впевненість, що «Грета — добра дівчинка і дуже щира, але дорослі повинні зробити все, щоб не заводити підлітків і дітей в якісь надзвичайні ситуації та не використовувати їх».
  • У відповідь Тунберг відреагувала на критику Путіна його ж словами. У профілі свого Twitter-акаунту, де користувачі зазвичай вказують інформацію про себе, вона написала: «Добрий, але погано поінформований підліток».