Зеленський і Путін можуть провести зустріч у жовтні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Мінську 18 вересня відбудеться засідання контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, на якому можуть бути прийняті рішення, що дозволяють провести у жовтні зустріч між президентом Володимиром Зеленським і главою Росії Володимиром Путіним.

Про це пише російське видання «Коммерсантъ».

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

Російська сторона сподівається, що вдасться погодити терміни розведення військ і підписати єдину редакцію «формули Штайнмаєра».

«Якщо це буде зроблено, ймовірність того, що перша зустріч президентів РФ і України Володимира Путіна та Володимира Зеленського відбудеться у жовтні — на саміті в «нормандському форматі», наблизиться до 100%», — сказав співрозмовник видання.

За його словами, на зустрічі в Мінську по суті буде йти підготовка саміту «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Росія і Франція).