Вибори на Донбасі, обмін полоненими та розведення сил — Зеленський назвав три головні питання для «нормандського формату»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Вибори на Донбасі, обмін полоненими та розведення сил — Зеленський назвав три головні питання для «нормандського формату»

Пресслужба президента України

Президент Володимир Зеленський заявив, що на зустрічі «нормандської четвірки», яка відбудеться найближчим часом, будуть обговорювати три головних питання. Про це глава держави розповів на спільній пресконференції з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою.

Зеленський нагадав, що остання зустріч «нормандської четвірки» відбулася в середині жовтня 2016 року.

«Коли у нас іде війна в країні, зустрічі в «нормандському форматі» не можуть проводитися раз на три або чотири роки — у нас немає стільки часу чекати, тому що кожен день гинуть наші бійці», — додав президент.

Він також назвав головні питання, які обговорюватимуться: «Головні кроки — вирішення питання остаточного обміну всіх на всіх, остаточне рішення з розведенням військ. Золоте, Петровське та потім на всій лінії розмежування. Третє питання — чіткі терміни обговорення, якщо ми обговорюємо місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях, до виборів —виведення всіх військ. Це найголовніші моменти. Не знаю, чи зможемо ми все це вирішити на одній зустрічі, але я цього дуже хочу».

Зеленський також висловив сподівання, що європейські країни підтримають Україну за столом переговорів, і що наступні зустрічі в «нормандському форматі» будуть «так часто, щоб ми вирішили питання з поверненням наших територій і завершенням війни».

Зазначимо, що остаточної домовленості стосовно дати проведення саміту «нормандської четвірки» поки немає.

  • Зеленський наполягає на проведенні саміту «нормандської четвірки» у вересні. На ньому розглянуть «формулу Штайнмаєра».
  • Кремль вимагає досягнення «залізних домовленостей» у вигляді прийняття спільного документу на майбутньому саміті «нормандської четвірки. Про це заявив помічник Володимира Путіна Юрій Ушаков.
  • Лідери чотирьох країн «нормандського формату» — Україна, Німеччина, Франція і Росія на ймовірній зустрічі не будуть підписувати жодних документів. Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко,