Турецькі спецслужби викрали щонайменше 31 людину в інших країнах. Зокрема й в Україні

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

З 2016 року спецслужби Туреччини викрали щонайменше 31 людину в низці країн, зокрема в Молдові, Казахстані та Україні, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на німецьку газету Die Wel.

Викрадених осіб вважають пов’язаними з проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого влада Туреччини звинувачує у підготовці спроби держперевороту.

За інформацією швейцарського Фонду виховання, навчання та інтеграції, турецькі спецслужби викрадали людей у Пакистані, Малайзії, Косові, Габоні, М’янмі, Казахстані, Молдові та Україні.

За даними правозахисників, цих людей піддавали тортурам у турецьких тюрмах.

Влада країни не приховує, що повертає ймовірних прихильників Гюлена на свою територію. Так, за словами міністра внутрішніх справ Туреччини Сулеймана Сойлу, у Туреччину повернули близько 100 осіб з 20 іноземних держав.

Що сталося?

Анкара звинувачує проповідника Фетхуллаха Гюлена в організації спроби державного перевороту в 2016 році, а також проникненні однодумців до збройних сил, поліції, органів юстиції та в міністерства.

У ніч на 16 липня 2016 року військові Туреччини здійснили спробу військового перевороту. На Стамбул й Анкару відбувалися авіанальоти, на вулиці вивели танки. Унаслідок заколоту 161 людина загинула, ще 1 440 отримали поранення. Влада Туреччини звинуватила в його організації Гюлена, який вже багато років мешкає в США. Сам проповідник усі звинувачення заперечує.

Суд у Туреччині виніс довічні вироки 74 людям, яких звинувачували в участі в невдалій спроби державного перевороту.

Туреччина наполягає на екстрадиції Гюлена зі США, звинувачуючи Вашингтон у підтримці його організації FETO.