Президент Туреччини сфотографувався на тлі мапи, де грецькі морські території зображені турецькими

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про «боротьбу» за східне Середземноморʼя на тлі мапи, де грецькі морські території були позначені турецькими. Про це повідомляє Protothema.

Під час виступу на церемонії присяги в Національному університеті оборони Ердоган заявив, що Туреччина веде боротьбу на східному Середземноморʼї та острові Кіпр у той час, як країну намагаються «осадити політично, економічно та військово».

На мапі за спиною президента, підписаної як «Блакитна батьківщина: 462 тис. км²», половина Егейського моря зображена як турецька територія — так само, як і води довкола грецьких островів Лесбос, Хіос і Крит.

Що відбувається?

«Блакитна батьківщина» — термін із військової доктрини Туреччини, що означає претензії держави на 462 тис. км² в Егейському, Середземному та Чорному морях. Як повідомляли у грецькому виданні Ekathimerini, Туреччина вважає «блакитну батьківщину» своєю зоною впливу.

«Ми не потерпимо жодних дій, окрім турецьких, на нашій «блакитній батьківщині», — заявляв турецький міністр оборони Хулусі Акар.

У лютому і березні 2019 року Туреччина проводила військово-морські навчання, що призвели до напруги у відносинах із Грецією. Вони припали на річницю Егейської суперечки, що мало не призвела до турецько-грецької війни у 1996 році. Криза у відносинах між державами виникла через спір щодо повітряних і морських кордонів між країнами, а також щодо приналежності островів Кардак.

  • У «Борисполі» транслювали ролик із картою України без Криму, який нібито виробило Мінінформполітики. Міністерство почало службове розслідування і назвало причиною технічний збій.
  • У Службі безпеки заявили, що не будуть розслідувати справу щодо продажу в мережі гіпермаркетів Metro шкільних щоденників з картою України, на яких був відсутній анексований Крим, оскільки підручники вже утилізували.
  • Міністерство закордонних справ Ефіопії на своєму сайті розмістило карту Африки, на якій більша частина республіки Сомалі входила до складу ефіопської держави. Довелось вибачитися.