Протести в Грузії: опозиція готує новий мітинг під парламентом і висунула три вимоги до влади

Дата:
Протести в Грузії: опозиція готує новий мітинг під парламентом і висунула три вимоги до влади

Учасники протесту в Тбілісі 20 червня 2019 року.

Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency / Getty Images

У Тбілісі о 19:00 запланована нова акція протесту біля будівлі парламенту. Про це в ефірі каналу «Руставі-2» заявив лідер партії «Єдиний національний рух» Грігол Вашадзе.

За його словами, опозиція представить новий план дій.

«Ми збираємося на проспекті Руставелі, де представимо суспільству наш план дій, скільки людей прийде», — заявив Вашадзе.

Лідер «Європейської Грузії» Гіга Бокерія підкреслив, що уряд несе повну відповідальність за нічний розгін мітингувальників. Політик додав, що нова акція в пʼятницю увечері носитиме «виключно мирний характер».

Представники опозиції також назвали три вимоги до правлячої партії «Грузинська мрія»: відставка голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе та міністра внутрішніх справ Георгія Гахарії, відмова від мажоритарно-пропорційної системи виборів до парламенту та перехід на партійні списки.

Що сталося в Грузії?

У Тбілісі 20 червня почалися масові протести під будівлею парламенту після виступу депутата російської Держдуми Сергія Гаврилова в грузинському парламенті. Протестувальники виступали, зокрема, проти правлячої партії «Грузинська мрія» і спалили її прапор. Поліція розігнала демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, водометів і стрільби гумовими кулями.

  • У Тбілісі протестувальники увірвалися до парламенту. У зіткненнях постраждала ексглава Нацполіції України Хатія Деканоїдзе.
  • Поліція Тбілісі застосувала сльозогінний газ, димові шашки та водомети проти демонстрантів, які намагалися взяти штурмом будівлю парламенту.
  • До ранку поліція зачистила мітингувальників, які вимагали відставки голови парламенту, міністра внутрішніх справ і голови Служби державної безпеки. Постраждали близько сотні людей, десятки затриманих.