Поліція відповіла сльозогінним газом та гумовими набоями на спробу протестувальників Тбілісі увірватися до парламенту. Що відбувається?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Тбілісі поліція застосувала сльозогінний газ та гумові набої проти демонстрантів, які повторно намагалися взяти штурмом будівлю парламенту.

Активіст руху «Білий шум» Давід Субеліані в коментарі theБабелю розповів, що після застосування сльозогінного газу частина учасників мітингу відійшла від будівлі, але пізніше повернулася.

«Це протест, який почали звичайні громадяни, активісти, який переріс у дещо, що почала вести опозиція, люди Міши Саакашвілі. Вони взяли мікрофони, і люди були незадоволені», — сказав Давід. Він також відзначив, що «енергія протесту» спала.

Він додав, що помітив на місці бригади швидкі, які надавали допомогу деяким з учасників протесту. За повідомленням телеканалу «Руставі», поліція також відкрила вогонь у протестувальників гумовими кулями та застосовує гумові кийки.

За даними російського Інтерфаксу, в результаті зіткнень постраждали десятки осіб. У той же час телеканал «Руставі» повідомив про 55 постраждалих, серед яких 38 — поліцейські, 17 — мітингувальники. Четверо госпіталізовані.

Реакція грузинської влади

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі назвала події, що відбуваються, «такими, що підривають гідність країни». «Проте це не виправдовує штучно підняту хвилю антидержавних дій, закликів, зроблених як всередині країни, так і за її межами, спрямованих на вторгнення в парламент і повалення уряду. Росія наш ворог і окупант. Керована нею пʼята колона, можливо, сьогодні може бути більш небезпечною, ніж відкрита агресія », — йдеться в її коментарі.

Вона додала, що державі «прийшов час відреагувати на всі порушення і встановити порядок», а також не дати можливості деструктивним силам Москви реалізувати свої плани.

У грузинській поліції вважають, що діяли адекватно. «Як побачило суспільство, протест учасників акції, які зібралися біля парламенту, вийшов за рамки свободи вираження і мирних зборів, встановлених законом, і набув характеру насильства», — йдеться в заяві.

Там зазначили, що, не зважаючи на заклики, учасники акції продовжували спробу увірватися до парламенту, чинили опір поліції і насильство та не підпорядковувалися їхнім законним вимогам.

«Відповідно, щоб уникнути вторгнення в будівлю парламенту і пошкодження здоровʼя громадян і поліцейських і фізичного протистояння, поліція використала пропорційні спеціальні засоби примусу, передбачені законом», — наголошено в заяві відомства.

Чому в Тбілісі протестують?

Причиною для початку протестів стало те, як депутат Держдуми РФ, член Комуністичної партії Сергій Гаврилов відкрив сесію Міжпарламентської асамблеї православʼя. Гаврилов опинився в кріслі спікера парламенту Грузії в залі пленарних засідань, де звернувся до учасників Міжнародної асамблеї російською мовою. Це викликало обурення опозиції, які не дали Гаврилову продовжити виступ. Депутати партій «Європейська Грузія» і «Єдиний національний рух» блокували трибуну і фактично зірвали заходи.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії вчинила акт зради, оскільки впустили в країну і надали почесне місце в парламенті політику, який підтримує незалежність Південної Осетії і брав участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році.

Опозиція давала правлячій партії строк в 1 годину для відставки трьох високопоставлених чиновників — голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахарії та голови Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі. Після закінчення терміну учасники акції увірвалися на територію парламенту.