У Тбілісі протестувальники увірвалися до парламенту. У зіткненнях постраждала ексголова Нацполіції України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Тбілісі учасники акції протесту увірвалися в будівлю парламенту, повідомляє «Грузия Online».

Працівнини поліції з палицями і щитами намагаються витіснити протестувальників із території парламенту. Зазначають, що поліція не застосовує спецзасоби і намагається мирно витіснити протестувальників.

За даними грузинських ЗМІ, до парламенту увірвалися близько 100 осіб, на місце прибув міністр внутрішніх справ Георгій Гахарія. В акції беруть участь близько 5 тис. осіб, серед яких — опозиційні політичні партії, а також студенти, представники різних громадських рухів і неурядових організацій та пересічні громадяни.

Як пише інформагентство Новини — Грузія, через зіткнення біля парламенту кілька людей зазнали ушкоджень, зокрема, медична допомога знадобилася представниці партії «Національний рух», ексглаві Національної поліції України Хатії Деканоїдзе.

Про що йдеться?

Причиною для початку протестів стало те, як депутат Держдуми РФ, член Комуністичної партії Сергій Гаврилов відкрив сесію Міжпарламентської асамблеї православʼя. Гаврилов опинився в кріслі спікера парламенту Грузії в залі пленарних засідань, де звернувся до учасників міжнародної асамблеї. Це викликало обурення опозиції, які не дали Гаврилову продовжити виступ. Депутати партій «Європейська Грузія» і «Єдиний національний рух» блокували трибуну й фактично зірвали заходи.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії вчинила акт зради, оскільки впустила в країну і надала почесне місце в парламенті політику, який підтримує незалежність Південної Осетії і брав участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році.

Опозиція давала правлячій партії строк в 1 годину для відставки трьох високопосадовців — голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахарії та голови Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі. Після закінчення терміну учасники акції увірвалися на територію парламенту.