Конституційний суд розглядає законність указу про розпуск парламенту. На засідання приїхав Зеленський, але лише на 15 хвилин

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Конституційний суд почав засідання у справі про указ президента Володимира Зеленського щодо розпуску парламенту.

На нього приїхав також Володимир Зеленський, але пробув на засіданні лише близько 15 хвилин. У суді він залишив свого представника Федора Веніславського.

За словами Зеленського, він не хоче, щоб його присутність розцінили як тиск на суддів під час засідання. Він заявив, що впевнений в конституційності свого рішення та залишив залу суду.

«Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск Верховної Ради України відповідає обом цим критеріям... Народ України аплодує рішенню про розпуск Верховної Ради... Оспорювання цього рішення — це просто спроба народних депутатів ще на кілька місяців утриматися в своїх кріслах, за недоторканність і можливість збагачення», — сказав він.

Суд має вирішити, чи був указ президента про розпуск парламенту конституційним. Команда Зеленського вважає, що в парламенті не було коаліції. Натомість частина депутатів, зокрема з фракції «Народного фронту», заявили про розпад коаліції лише перед другим туром виборів і вимагали дати час на формування нової.

Головує на засіданні суддя Наталя Шаптала, яка нещодавно очолила Конституційний суд.