У Зеленського заявили, що коаліція в Раді розпалася в 2016 році, коли з неї вийшла фракція «Радикальної партії»

Дата:
У Зеленського заявили, що коаліція в Раді розпалася в 2016 році, коли з неї вийшла фракція «Радикальної партії»

Facebook / Fedor Venislavsky

Головним аргументом при розгляді законності указу про розпуск парламенту в Конституційному суді стане відсутність коаліції у Верховній Раді з 2016 року. Про це заявив представник президента Володимира Зеленського в КС Федір Веніславський.

«Головна теза завтрашнього судового процесу — це те, що юридична сторона указу про розпуск парламенту була максимально вивірена. Конституція дозволяє президенту достроково припиняти повноваження Верховної Ради. Були проведені консультації з представниками та лідерами фракцій», — підкреслив Веніславський.

За його словами, юридичним обґрунтуванням указу стала відсутність коаліції в Раді з 2016 року. «Це обґрунтування багато разів цитувалося під час консультацій президента з представниками парламентських фракцій, воно озвучувалося не тільки президентом, але й представниками фракцій, які визнали, що коаліція відсутня понад двох років», — додав юрист.

Лідери парламентських фракцій у Раді під стенограму в публічних виступах неодноразово говорили про те, що коаліції не існує з 2016 року. Це стало головною підставою для указу президента про розпуск парламенту.

«Коаліція «Європейська Україна» остаточно припинила своє існування 29 березня 2016, коли з неї остаточно вийшла фракція «Радикальної партії» Олега Ляшка. Це зафіксовано в стенограмі. Крім того, 16 і 17 лютого 2016 року про вихід з коаліції заявляли фракції «Батьківщина» та «Самопоміч», — заявив Веніславський.

  • 24 травня фракція «Народний фронт» подала позов до Конституційного суду з вимогою визнати незаконним розпуск Верховної Ради восьмого скликання президентом Володимиром Зеленським.
  • 11 червня о 10:00 Велика палата Конституційного суду України почне розгляд справи за конституційним поданням 62 народних депутатів щодо відповідності Конституції указу «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».
  • 20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом і заявив про розпуск Верховної Ради. Президент підписав указ про припинення повноважень парламенту та його розпуск 21 травня, після консультацій з головами фракцій. Дострокові вибори призначені на 21 липня.