Дострокові вибори до Верховної Ради можуть відбутися 21 або 28 липня

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Позачергові вибори до Верховної Ради можуть відбутися 21 або 28 липня. Про це повідомив лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко після участі в консультаціях голів парламентських фракцій з президентом Володимиром Зеленським.

«Скажу коротко: нічого коментувати. Консультації пройшли. Дострокові вибори будуть. Я думаю, що дострокові вибори, орієнтовно, відбудуться 21 липня», — заявив Ляшко.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка теж приймала участь в консультаціях, назвала іншу орієнтовну дату — 28 липня. Вона пояснила, чому саме такі дати виборів — це повинна бути неділя, а також має минути 60 днів після підписання президентом відповідного указу.

«Новообраний президент хоче скористатися своєю довірою і розпустити Раду, але більшість присутніх на консультації повідомили, що для цього немає жодних передумов. Це є порушенням закону. Політичні сили виборів не бояться. Обговорювалася можливість зміни виборчого законодавства. Присутня на зустрічі голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила, що за стандартами ОБСЄ, яких Україна має дотримуватися, країнам-членам ОБСЄ рекомендується не змінювати виборче законодавство за рік до виборів, що вже казати за 60 днів до виборів», — додала Геращенко.

Вона зазначила, що нові зміни в кодексі президент запропонував розглянути на позачерговій сесії парламенту.

Голова депутатської групи «Партія «Відродження» Віталій Хомутиннік уточнив, що Зеленський запропонував фракціям скасувати мажоритарну виборчу систему та знизити прохідний барʼєр в Раду до 3%.

  • 20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Він склав присягу та заявив про розпуск Верховної Ради. Зеленський закликав нардепів ухвалити закони про зняття депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, затвердити Виборчий кодекс, зробити відкриті списки, а також звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка та міністра оборони Степана Полторака.
  • theБабель вів онлайн-трансляцію інавгурації.
  • Президент Володимир Зеленський сплатив 850 грн штрафу за те, що під час другого туру виборів показав журналістам свій заповнений бюлетень.