«Народний фронт» подав позов до Конституційного суду про незаконність розпуску парламенту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Фракція «Народний фронт» подала позов до Конституційного суду з вимогою визнати незаконним розпуск Верховної Ради восьмого скликання президентом Володимиром Зеленським.

Про це журналістам заявив нардеп від фракції Андрій Тетерук.

«Група народних депутатів у числі 62 осіб звернулася з відповідним поданням до Конституційного суду з оскарженням неконституційного указу президента про розпуск Верховної Ради. Ми стверджуємо, що коаліція «Європейська Україна» відповідала чинному законодавству і припинила свою діяльність після заяви «Народного фронту» 17 травня 2019 року», — сказав він.

Тетерук зазначив, що про припинення діяльності коаліції у цей же день оголосив і спікер Ради Андрій Парубій, а тому депутати вбачають у діях Зеленського пряме порушення законів України і Конституції, коли він однією з причин розпуску назвав відсутність коаліції з 2016 року.

  • Верховний суд до 29 травня почне розгляд позовів про скасування розпуску парламенту. Крім «Народного фронту», указ Зеленського про розпуск Ради оскаржить у суді громадянський рух «Спільна справа».
  • Президент Володимир Зеленський під час консультації з головами парламентських фракцій і груп назвав причини для розпуску Верховної Ради восьмого скликання. «Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції — 4%. Це — оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я як гарант Конституції зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску — з 2016 року не існувало коаліції», — сказав Зеленський.