До складу комісії Ради щодо Гандзюк увійшли 18 нардепів. До неї включили Антона Геращенка, з яким конфліктувала загибла

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
До складу комісії Ради щодо Гандзюк увійшли 18 нардепів. До неї включили Антона Геращенка, з яким конфліктувала загибла

Горлушко Вальдемар / УНІАН

Верховна Рада включила до складу Тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування нападу на радницю мера Херсона Катерину Гандзюк 18 депутатів. Це вказано в проекті постанови № 9262, який затвердив парламент.

Головою комісії став позафракційний Борислав Береза, заступником — Сергій Алєксєєв (фракція «Блок Петра Порошенка»). Усього в складі 6 депутатів від БПП, по 3 — від «Народного фронту» та позафракційних , 2 — від «Опозиційного блоку» і по 1 від «Самопомочі», «Батьківщини», «Відродження» і «Волі народу».

До складу комісії включили нардепа Мустафу Найєма за квотою БПП. На тому, щоб він узяв участь у її діяльності, наполягали громадські організації та активісти, але у фракції казали, що він усунувся від роботи і не може її представляти. За квотою НФ до комісії потрапив Антон Геращенко, проти якого виступали представники громадськості.

Як повідомила у Facebook адвокат Євгенія Закревська, сама Гандзюк обурювалися тим, що говорив і писав Геращенко про її справу і вимагала встановити, «хто і на якій підставі зливав йому дані досудового розслідування та чи був на це дозвіл прокурорів». «Ви знущаєтеся? Ось саме це конфлікт інтересів і образа її памʼяті», — написала Закревська.

Адвокат пообіцяла зробити все, щоб ТСК «в такому складі» не отримувала жодної інформації про розслідування.

На Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти 31 липня. Активістка отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.

У нападі на дівчину підозрюють пʼятьох осіб: Сергія Пастуха, Володимира Васяновича, Віктора Горбунова, Микиту Грабчука та Вʼячеслава Вишневського. За словами генерального прокурора Юрія Луценка, слідство перевіряє 12 осіб щодо участі в замовленні нападу на Гандзюк. Проте одна з ключових версій слідства набула розголосу в ЗМІ, і це поставило під загрозу його успішність. 6 листопада Луценко пообіцяв подати заяву про відставку через цю справу.