Луценко заявив, що подає у відставку через скандал із розслідуванням вбивства Гандзюк

Дата:
Луценко заявив, що подає у відставку через скандал із розслідуванням вбивства Гандзюк

Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що негайно подасть заяву про відставку. Про це він повідомив с трибуни Верховної Ради, доповідаючи про розслідування вбивства радниці мера Херсона Катерини Гандзюк.

Луценко заявив, що деякі політики розгорнули обвинувальну кампанію проти правоохоронних органів «на всіх ефірах».

«Їм потрібен піар у боротьбі за владу. Ми живемо в абсолютно збоченій атмосфері. Сьогодні за війну винуватять не Путіна, а Порошенка і всю владу, бо люди рвуться до влади. Це все боротьба за владу. Щоб не було ніяких сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву президентові України про відставку, і ви в парламенті повинні розглянути це питання. Ви маєте розглянути це питання, прошу зробити це цього тижня», — сказав генпрокурор.

За його словами, спекуляції на темі вбивства Гандзюк — це «двоєвластя у країні та знищення правоохоронної системи». «Я подаю заяву про відставку, а вам вирішувати — чи Мустафа Найєм буде керувати слідством і шукати винних з екранів телевізорів, чи правоохоронні органи», — заявив Луценко.

Він розповів, що на причетність до замовлення нападу на Гандзюк слідство перевіряє 12 осіб. Але одна з ключових версій слідства набула розголосу у ЗМІ, і це поставило під загрозу успіх розслідування.

«Підозрювані особи у звʼязку з цим витоком отримали необхідну їм інформацію. Я особисто знав Гандзюк... Але я обурений піаром на крові, який роблять деякі політики», — підкреслив Луценко.

За його словами, наразі немає необхідності створювати ТСК у справі Гандзюк. «Слідство не закінчене. У цієї комісії не буде предмету роботи. Прокурор не дозволить отримати доступ будь-якого члена ТСК до матеріалів слідства, особливо після вчорашнього витоку», — додав Луценко.

5 листопада декілька народних депутатів, зокрема представники міжфракційного депутатського обʼєднання «Єврооптимісти», вимагали створення тимчасової слідчої комісії щодо вбивства Гандзюк .

Радницю мера Херсона Катерину Гандзюк облили кислотою 31 липня. На неї вилили близько літра рідини. Катерина отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні, неофіційно говорять, що у неї відірвався тромб.