Китай визнав, що його судно пошкодило трубопровід Balticconnector. Інцидент назвали випадковим

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Китай визнав, що трубопровід Balticconnector пошкодило китайське судно, але назвав інцидент випадковим.

Про це повідомляє South China Morning Post.

За даними видання, китайська влада провела внутрішнє розслідування і нещодавно повідомила про його результати урядам європейських країн. Китай стверджує, що аварія сталася через сильний шторм.

Матеріали власного розслідування щодо ушкодження трубопроводу Китай також передав Фінляндії та Естонії.

Що сталося на Balticconnector

8 жовтня 2023 року газопровід у фінській економічній зоні й телекомунікаційний кабель в естонській економічній зоні, що зʼєднує країни, було пошкоджено. Пізніше у Фінляндії повідомили, що витік з газопроводу Balticconnector стався «через зовнішню діяльність». Слідів вибухівки не знайшли. Пізніше Швеція заявила, що третя лінія, яка сполучає Стокгольм і Таллінн, пошкодилася приблизно одночасно з двома іншими. У справі фігурують китайське судно NewNew Polar Bear і російське Sevmorput. Фінське Національне бюро розслідувань вважає, що газопровід пошкодив якір — його знайшли на дні моря. А Естонія вважає «повʼязаними» три інциденти з пошкодженнями підводних газопроводу і кабелів.

  • Balticconnector — це газопровід, який має дві гілки. Ним природний газ транспортується між Фінляндією та Естонією залежно від попиту та пропозиції. Протяжність Balticconnector становить 77 кілометрів, він почав роботу у 2020 році.