У Фінляндії повідомили про витік з газопроводу — «через зовнішню діяльність»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Фінляндії повідомили про витік з газопроводу Balticconnector. Про це 10 жовтня на брифінгу розповів премʼєр-міністр країни Петтері Орпо.

За його словами, підтвердження про виявлення місця витоку отримали вранці 10 жовтня. На думку Орпо, цілком імовірно, що витік стався через «зовнішню діяльність».

Національне бюро розслідувань вже почало справу з цього приводу і заявляє, що слідів вибухівки не знайшли. Аби пошкодити газопровід, потрібні «спеціальні навички» та обладнання, заявив очільник Тімо Кілпеляйнен. «Це не зовсім вчинок звичайної людини. Далі не коментуватиму», — додав він.

Через цей інцидент пильність правоохоронців підвищилася, особлива увага зараз приділяється експлуатації та безпеці критичної інфраструктури.

  • 9 жовтня Фінляндія та Естонія заявили, що підводний газопровід Balticconnector, що проходить між двома країнами через Балтійське море, був тимчасово виведений з експлуатації через підозру витоку. Фінські та естонські оператори газових систем заявили, що помітили незвичайне падіння тиску в трубопроводі незадовго до 2 години ночі неділі, 8 жовтня, після чого перекрили подачу. Цей газопровід має дві гілки, ним природний газ транспортується між Фінляндією та Естонією залежно від попиту та пропозиції. Довжина Balticconnector — 77 кілометрів, він почав роботу у 2020 році.