Підозрюваного в убивстві Ірини Фаріон затримали

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Підозрюваного в убивстві колишньої народної депутатки та мовознавиці Ірини Фаріон затримали у Дніпрі.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Операція із затримання була дуже непростою. Протягом цих днів над розкриттям убивства працювали сотні фахівців Національної поліції України, СБУ та інших служб», — написав Зеленський.

Він додав, що тривають необхідні слідчі дії та експертизи.

Очільник МВС Ігор Клименко згодом повідомив нові деталі затримання підозрюваного. За його словами, є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у мовознавицю.

«Перевірили кожен куточок за маршрутом відходу стрільця та обшукали майже 100 га лісу. Врешті підозрюваного вистежили. Встановили особу. Маючи його фото, це була справа часу: смарткамери відеоспостереження зловили його всюди», — розповідає міністр.

Підозрюваний — 18-річний мешканець Дніпра. Під час підготовки до злочину він орендував щонайменше три квартири у Львові.

Наразі слідство схиляється до думки, що стрілець — лише виконавець. Інформації про імовірного замовника міністр не надав.

Затриманому Офіс генерального прокурора повідомив, що його дії кваліфікують як умисне вбивство (ч. 1 ст. 115 КК України). Чоловіку готують підозру, суд невдовзі обере йому запобіжний захід.

Напад на Ірину Фаріон

Увечері 19 липня у Львові стався напад на Ірину Фаріон, у неї стріляли. Мовознавицю госпіталізували з вогнепальним пораненням голови.

Жінка була у критичному стані в комі та підключена до апарату штучної вентиляції легень. Пізно ввечері стало відомо, що Фаріон померла.

В МВС кажуть, що щонайменше кілька днів біля її будинку бачили підозрілого чоловіка — це міг бути нападник. Пізніше цього чоловіка оголосили в розшук і опублікували його фото.

МВС

Поліція розслідує справу за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство. Максимальне покарання — 15 років вʼязниці.

Хто така Ірина Фаріон

Ірина Фаріон народилася 29 квітня 1964 року у Львові. Мовознавиця, професор Національного університету «Львівська політехніка», член політради ВО «Свобода», народний депутат України VII скликання (2012—2014 року), а також двічі була депутатом Львівської облради від ВО «Свобода».

Фаріон неодноразово потрапляла у скандали. Зокрема, вона розкритикувала російськомовних бійців «Азову» і 3 штурмової бригади та сказала, що не може вважати їх українцями. Омбудсман Дмитро Лубінець через це звернувся до поліції, СБУ та Нацради з питань телебачення.

Інший скандал повʼязаний з тим, що вона опублікувала листа від студента з окупованого Криму з його персональними даними. Згодом російські Z-пабліки поширили відео, де ФСБ, імовірно, затримує цього студента. Він вибачався на камеру і визнавав свою «провину».

14 листопада 2023 року студенти «Львівської політехніки» влаштували протест і вимагали звільнити Ірину Фаріон з університету. Міністр освіти Оксен Лісовий згодом повідомив, що Фаріон звільнили, проте суд поновив її на посаді наприкінці травня 2024-го.