Ірина Фаріон померла в лікарні

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Ексдепутатка Верховної Ради та мовознавиця Ірина Фаріон померла в лікарні після нападу.

Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий.

«Медики зробили все можливе, але поранення було несумісне з життям», — додав він.

Правоохоронці перекваліфікували справу про напад на Фаріон з замаху на вбивство на умисне вбивство (ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Стаття передбачає позбавлення волі на строк до 15 років. Нападника все ще шукають.

Напад на Ірину Фаріон

Ввечері 19 липня у Львові невідомий напав на Ірину Фаріон, в неї стріляли. Жінку госпіталізували з вогнепальним пораненням голови. Вона була в критичному стані у комі та підключена до апарату штучної вентиляції легень.

Стрільця поки що не затримали, у місті оголосили план «Перехоплення».

  • Ірина Фаріон народилася 29 квітня 1964 року у Львові. Вона мовознавець, професор Національного університету «Львівська політехніка», член політради ВО «Свобода», народний депутат України VII скликання (2012— 2014 року), а також двічі була депутатом Львівської облради від ВО «Свобода».
  • Фаріон неодноразово потрапляла в скандали. Зокрема, вона розкритикувала російськомовних бійців «Азову» й 3 штурмової бригади і сказала, що не може вважати їх українцями. Омбудсман Дмитро Лубінець через це звернувся до поліції, СБУ та Нацради з питань телебачення.
  • Інший скандал повʼязаний з тим, що вона опублікувала листа від студента з окупованого Криму з його персональними даними. Згодом російські Z-пабліки поширили відео, де ФСБ, імовірно, затримує цього студента. Він вибачався на камеру і визнавав свою «провину».
  • 14 листопада 2023 року студенти «Львівської політехніки» влаштували протест і вимагали звільнити Ірину Фаріон з університету.
  • 15 листопада 2023 року Служба безпеки України порушила справу проти Фаріон за чотирма статтями: порушення рівноправності громадян; образа честі і гідності військовослужбовця; порушення таємниці листування і порушення недоторканості приватного життя.
  • Того ж дня міністр освіти Оксен Лісовий повідомив, що Фаріон звільнили з «Львівської політехніки», проте суд поновив її на посаді 29 травня 2024 року.