Румунські військові знайшли уламки російських дронів Shahed, які атакували південь Одещини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Румунські військові, яких відправили обстежити румунський берег Дунаю після російської атаки дронів на українські порти Одещини, знайшли там уламки й фрагменти безпілотників поблизу села Плауру, що навпроти міста Ізмаїл.

Про це пише видання Digi24.

Імовірно, йдеться про дрони-камікадзе Shahed. Видання опублікувало фотоколаж уламків Shahed з написами російською на крилах «Не братися», але не уточнило чи це уламки саме тих дронів, які знайшли військові. Також видання не вказує, коли саме знайшли уламки.

digi24

Міністерство оборони Румунії повідомляє, що військові та спеціалісти досліджують три місця в околицях Плауру, в одному з яких впали уламки дронів «Герань» — так росіяни підписують корпуси Shahed. Але відомство пише, що уламки знайшли вчора — 24 липня.

Під час атаки дронів росіян на Одещину в ніч на 25 липня з румунської 57-ї авіабази «Михаїл Когельничану» в небо підняли два фінські винищувачі F-18. Вони моніторили повітряну обстановку з 01:32 до 03:25 за київським часом. У повіті Тульча вночі лунав сигнал повітряної тривоги (Ro-Alert).

Міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску написала в Х, що Бухарест поінформував про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

  • У ніч на 24 липня Росія масовано атакувала Україну дронами Shahed. Українська ППО збила тоді 17 дронів із 23, більшість ліквідували в Одеській області. Частина дронів поцілила в портову інфраструктуру міста Ізмаїл. Також було влучання в житлову пʼятиповерхівку. Троє людей в лікарні.
  • Вранці 24 липня румунські медіа писали про падіння дрона в районі села Плауру.
  • У ніч на 25 липня РФ знову атакувала південь Одеської області та центр України дронами Shahed. Повітряні сили ЗСУ повідомили про збиття 25 з 38 Shahed і зауважили, що три дрони перетнули державний кордон з Румунією.
  • На територію Румунії вже неодноразово залітали дрони, якими росіяни атакували Одещину. Наприклад, у березні Міноборони Румунії повідомило про знайдені фрагменти, ймовірно, безпілотника на сільськогосподарських угіддях у повіті Бреїла.
  • Аналогічний інцидент стався і в грудні 2023 року, тоді дрон впав біля румунського села Грінду, яке розташоване приблизно за 8 кілометрів від українського порту Рені.