Reuters: Китай надав причал кораблю, яким з КНДР везли зброю в росію

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Китай надає причал для російського вантажного судна «Ангара», що перебуває під санкціями США і причетне до поставок північнокорейської зброї до росії.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на супутникові знімки.

На знімках видно, що «Ангара» пришвартована в провінції Чжецзян до судноремонтного заводу найбільшої в КНР приватної судноремонтної компанії Zhoushan Xinya Shipyard. Дані сервісу відстеження суден MarineTraffic теж показують, що судно під назвою «Ангара» стоїть у порту Чжецзяна.

За даними британського аналітичного центру Royal United Services Institute, це судно з серпня 2023 року перевезло до російських портів тисячі контейнерів з, ймовірно, північнокорейськими боєприпасами.

Представник Державного департаменту США заявив, що йому відомо про «достовірні повідомлення з відкритих джерел» про те, що «Ангара» зараз пришвартована в китайському порту, і що він порушив це питання перед китайською владою.

«Ми закликаємо всі держави-члени виконати свої зобовʼязання згідно з резолюцією 2397 Радбезу ООН», — заявив чиновник, посилаючись на резолюцію ООН, яка обмежує торгівлю з Північною Кореєю і вимагає від держав-членів ООН скасовувати реєстрацію будь-яких суден, що беруть участь у незаконній діяльності.

  • У січні 2023 року США оприлюднили докази того, що Північна Корея постачає росії зброю щонайменше від листопада 2022 року. Глава української воєнної розвідки Кирило Буданов на початку 2024 року заявляв, що КНДР зараз є найбільшим постачальником озброєння в росію.
  • 16 лютого 2024 року генпрокурор заявив, що російські війська вже запустили по Україні щонайменше 24 балістичні ракети NK-23 виробництва КНДР. Це дані за період із 30 грудня 2023-го по 7 лютого 2024 року. Ракети атакували Запоріжжя, Київ, Харків, міста і села в Кіровоградській, Полтавській, Донецькій та Дніпропетровській областях. Загалом вони вбили 14 цивільних і понад 70 людей поранили.
  • Слідчі британської організації з дослідження зброї Conflict Armament Research знайшли в залишках північнокорейської балістичної ракети, якою рф била по Україні, сотні компонентів, вироблених у США і ЄС. Більшість із цих деталей виробили протягом останніх трьох років, зазначається у звіті.
  • 23 лютого в ГУР повідомили, що Північна Корея відправила в росію півтора мільйона артилерійських боєприпасів. Утім, це не дуже якісні старі снаряди 1970—1980-х років.