Генпрокурор: Окупанти вже запустили по Україні 24 ракети з КНДР

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Війська росії вже запустили по Україні щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва KN-23. Це попередні дані, заявив генеральний прокурор Андрій Костін, передає Інтерфакс-Україна.

«За період з 30 грудня 2023 року по 7 лютого 2024 року противник завдав щонайменше 12 ударів по семи регіонах України цим типом ракет. Ми говоримо про Запоріжжя, Київ (три атаки), Харків (дві атаки) та міста і села в Кіровоградській, Полтавській, Донецькій, Дніпропетровській областях. Ці обстріли вбили 14 цивільних, ще понад 70 отримали поранення», — сказав він.

За його словами, найбільше одночасне застосування ракет із КНДР було 7 лютого — вони вдарили по Києву (одна ракета), Павлограду і Харкову (по дві ракети). Усі вони не влучили в цілі. Удар NK-23, який заподіяв найбільше жертв серед цивільних, стався 2 січня. Це був Харків, коли загинули троє людей і 64 дістали поранення.

Те, що вказані ракети були північнокорейськими, підтверджують висновки Центрального дослідницького інституту озброєння Міноборони і Міжвідомча група при Офісі генпрокурора. Згідно з аналізом уламків і решток NK-23 мають більший діаметр, ніж аналогічні моделі російського та радянського походження типу «Іскандер», і мають фугасні бойові частини потужністю 500—1 000 кг у тротиловому еквіваленті. Максимальна дальність ракет — до 650 км.

Костін каже, що ракети росіяни запускали з Воронезької області. Їхня точність викликає питання — із 24 випущених лише дві відносно прицільно влучили в задані координати. У решти — похибки в кілька кілометрів, а деякі вибухали в повітрі.

  • У січні 2023 року США оприлюднили докази, що Північна Корея постачає росії зброю щонайменше від листопада 2022 року. Глава української військової розвідки Кирило Буданов на початку 2024 року заявляв, що КНДР зараз є найбільшим постачальником озброєння в росію.
  • 4 січня 2024 року західні медіа написали, що росія отримала партію балістичних ракет з КНДР (кілька десятків) і пускові установки до них. Того ж дня США офіційно заявили, що росія має балістичні ракети малої дальності від КНДР і запускала їх по Україні — першу 30 грудня 2023 року (впала на Запоріжжі) і кілька інших 2 січня під час масованої ракетної атаки. 10 січня постпред Південної Кореї в ООН заявив, що Північна Корея використовує Україну, як полігон для тестування своїх балістичних ракет за допомогою росії.