Північна Корея надала росії балістичні ракети. Окупанти вже обстрілювали ними Україну

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Росія вже запускала по Україні балістичні ракети, отримані від Північної Кореї, повідомив на брифінгу представник Білого дому Джон Кірбі.

За його словами, нещодавно розсекречені розвіддані показали, що Північна Корея надала росії пускові установки та кілька балістичних ракет.

За словами представника Білого дому, 29 грудня 2023 року російські сили запустили принаймні одну північнокорейську балістичну ракету по Україні. «Вона впала на відкритій місцевості на Запоріжжі, а запустили її з Воронезької області. Ракета подолала приблизно 460 км», — зазначив Кірбі.

А вже 2 січня 2024 року росія запустила по Україні низку північнокорейських ракет, наслідки використання яких ще оцінюють.

«Ці ракети КНДР здатні уражати цілі на відстані приблизно 900 кілометрів. Це значне посилення підтримки росії з боку КНДР, що викликає занепокоєння», — додав Кірбі.

Він зазначив, що в обмін на балістичні ракети Пхеньян хоче отримати від росії винищувачі, ракети класу «земля — повітря», бронетехніку, засоби виробництва балістичних ракет і провідні військові технології.

Якщо брати до уваги попередню заяву про ракети малої дальності, то, скоріше за все, йдеться про балістичні ракети KN-23 — вони ж «Хвасон-11Ga». Ці ракети значно більші за російські ракети «Іскандер».

Кірбі запевняє, що США готують додаткові санкції проти осіб, причетних до передання росії озброєння з Північної Кореї та Ірану. Вашингтон також хоче порушити питання про військову співпрацю Пхеньяну та Москви на Раді безпеки ООН, позаяк вона суперечить резолюціям Радбезу, за які сама росія раніше голосувала.