Суддю Олексія Тандира тимчасово відсторонили від судочинства — в подальшому його звільнять

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя проголосувала за подання на звільнення обвинуваченого у смертельному ДТП судді Олексія Тандира. Це відбулось у рамках процесу притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, який ініціювала юристка Єлизавета Караченцова.

Тандир буде відстороненим від судочинства, аж поки його не звільнять або не скасують рішення Дисциплінарної палати, повідомляє Вища рада правосуддя.

Що передувало

26 травня 2023 року голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир на Lexus ES350 за три хвилини до початку комендантської години збив 22-річного нацгвардійця Вадима Бондаренка, який чергував на блокпості (Берестейський проспект — вʼїзд у Київ з Житомирської траси). Від удару Вадима відкинуло на 30 метрів. Він головою пробив лобове скло і миттєво помер. Після аварії Тандир перебуває в СІЗО. Його справу слухають у Святошинському суді Києва. Тандиру загрожує до 10 років увʼязнення.

Експертиза встановила, що Олексій Тандир замість сечі здав на аналіз воду й слину — так він намагався сфальсифікувати експертизу, щоб та не довела стан спʼяніння на момент ДТП.

15 грудня 2023 року «Бабель» дізнався, що Олексій Тандир переоформив майно на дружину і розлучився з нею. Фактично він позбувся майна, про арешт якого просила родина загиблого нацгвардійця. 20 грудня суд наклав арешт на земельну ділянку і гроші Тандира, що на його банківському рахунку. В арешті квартири й паркомісця, які Тандир переписав на дружину, суд відмовив.

До 2 червня 2024 року Тандир перебуватиме під вартою.