«Укрпошта» доставлятиме ліки ще в пʼятьох областях

Автор:
Олександра Амру
Дата:

«Укрпошта» з 1 березня доставлятиме ліки ще в пʼятьох областях — Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській та Чернігівській, а також по всій Сумщині та Донеччині. Раніше «Укрпошта» приймала та доставляла замовлення на медикаменти лише в окремих районах Сумської та Донецької областей. Відтепер ліки будуть доступні для жителів усіх прифронтових територій, де немає аптек або де вони зруйновані.

Про це повідомив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

13 лютого міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко повідомив, що «Укрпошта» отримала ліцензії від Держлікслужби на продаж ліків, а вже з 21 лютого почала приймати замовлення та доставляти ліки в Донецькій області й окремих прикордонних районах Сумщини.

Проєкт запустили передусім через те, що зараз багато населених пунктів України не мають доступу до аптек — їх немає або вони були зруйновані за час повномасштабного вторгнення. За даними Міністерства охорони здоровʼя, понад 20 тисяч сіл не мають аптечних пунктів.

Через «Укрпошту» можна замовити ліки за програмою «Доступні ліки», тобто безоплатно чи за нижчою ціною. Доставляють медикаменти безкоштовно протягом трьох днів.

Як замовити

Щоб оформити замовлення, треба набрати номер 0 800 300 545 і слідувати підказкам у голосовому меню. Замовлення доставлять безкоштовно за послугою «Укрпошта Експрес». Відстежити відправлення можна на сайті, у мобільному застосунку «Укрпошти» та через чат-бота компанії в месенджерах.

  • У грудні 2023 року Мінреінтеграції повідомляло про плани запустити у прифротнових районах мобільні аптеки на базі «Укрпошти». За планом мають відкрити ліцензовані склади на ключових сортувальних обʼєктах «Укрпошти» (Київ, Львів, Харків, Одеса, Хмельницький), щоб швидко доставляти ліки до будь-якого населеного пункту, та інтегрувати програму «Доступні ліки» в мобільні аптеки «Укрпошти».
  • «Доступні ліки» — це урядова програма, яка діє з 2017 року. Вона допомагає українцям безкоштовно або з доплатою отримати ліки від деяких хвороб. Зараз за цією програмою доступні 515 торгових назв лікарських засобів і медобладнання.