Справа про закупівлі Міноборони. НАБУ заявило про схему, яка дозволяє завищувати ціни на певні категорії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне антикорупційне бюро повідомило, що виявило корупційну схему, яка дозволяє завищувати ціни на певні категорії продуктів харчування. Ідеться про розслідування закупівель Міністерства оборони з організації харчування військових.

«Застосування наявної системи закупівель дозволяє постачальникам вдаватися до зловживань при формуванні ціни на ходові групи продуктів. Яйця продають втридорога, а лосось або лохину, яких не побачиш в раціоні військових, — за цінами, що в рази нижчі за ринкові», — йдеться в повідомленні.

Деталі схеми НАБУ поки що не розкриває, але зауважує, що вона дозволяє недоброчесним постачальниками отримувати надприбутки та наживатися на армії.

Для того щоб підтвердити факти зловживань, детективи вилучають і перевіряють величезний масив документів складського обліку військових частин й одержувачів послуги. Наразі призначено низку експертиз, триває збір додаткових матеріалів.

НАБУ сформувало і передало Міноборони рекомендації, щоб виправити ситуацію. Вони, зокрема, передбачають посилення контролю за якістю послуг із забезпечення харчуванням, а також внесення змін до нормативно-правових актів, що регулюють процедури.

Аби краще зрозуміти, як чинний порядок закупівель продуктів дозволяє наживатись, НАБУ підготувала інфографіку.

  • 21 січня 2023 року журналісти видання ZN.ua звинуватили Міністерство оборони в закупівлі продуктів харчування за завищеними в кілька разів цінами. У матеріалі йшлося, що ціни на продукти втричі більші за роздрібні в київських супермаркетах (яйця по 17 гривень за штуку). Угоду вартістю 13,16 мільярда гривень уклали 23 грудня 2022 року. Ідеться про забезпечення харчуванням військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.
  • 23 січня тодішній міністр оборони Олексій Резніков особисто відповів на ці закиди, зокрема він пояснив, що Міноборони купує не окремі продукти, а комплексну послугу — забезпечення харчуванням. Міністр пояснив, що ціни у восьми постачальників різні, так само як і в мережах супермаркетів, бо кожен має свою спеціалізацію та власне виробництво певної групи товарів. Ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи.
  • 24 січня стало відомо, що заступник міністра оборони Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Згодом міністр оборони Резніков анонсував зміни в харчуванні Збройних сил України — ідеться про гнучку, але уніфіковану систему меню.
  • 2 лютого Державне бюро розслідувань затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень за штуку. До схеми причетні 5 людей: представники підприємств-постачальників і військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин.
  • При Міноборони створили спеціальний департамент із запобігання корупції у сфері оборонних закупівель. Розслідування триває.