ГУР: Україна та росія готували на сьогодні обмін полоненими, але після падіння Іл-76 він на паузі

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

У Головному управлінні розвідки підтвердили, що на сьогодні Україна та росія готували обмін полоненими.

Про це повідомив представник ГУР Андрій Юсов у коментарі «Радіо Свобода».

«Я можу констатувати, що запланований на сьогодні обмін наразі не відбувається», — сказав він.

І додав, що перевіряють інформацію від російського Міноборони про те, що на борту Іл-76, який впав у Бєлгородській області, могли бути військовополонені. Цим займається, зокрема, Український Координаційний штаб.

Вранці стало відомо, що в Бєлгородській області росії розбився військовий транспортний літак Іл-76, який перевозить техніку і десант. Міноборони росії підтвердило авіакатастрофу, однак стверджує, що на борту нібито були 65 українських військовополонених, яких доставляли на обмін.

У росії також заявили, що збиття Іл-76 зірвало обмін за схемою «192 на 192». За збитим літаком летів ще один, пише російське медіа The Insider, на якому нібито було ще 80 полонених. Його розвернули.

  • На початку січня Україна повернула з російського полону понад 200 воїнів і цивільних. У рф заявляли, що отримали 248 своїх військових, а самому обміну нібито сприяли Обʼєднані Арабські Емірати — як посередник. До цього останній офіційний обмін був у серпні.
  • Росія затягує процес, щоб вплинути на українське суспільство і створити враження, що влада нібито не займається цим питанням. Наразі рф утримує в полоні понад три тисячі українських військових і близько 28 тисяч цивільних. Це офіційні підтверджені дані, але реальна кількість може бути більшою.